Wijk aan Zee

Wijk aan Zee wordt ook wel het best bewaarde geheim aan de Noordzee genoemd. De badplaats voor de familie biedt het verreweg breedste zandstrand van Nederland en heeft een perfecte ligging, naast het beschermd Duingebied van Noord-Holland. Het staat ook bekend als een van de betere surfplekken aan de Noordzee. Het strand barst van de faciliteiten en het heeft uitstekende horeca.

 

Op een locatie als deze zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden voor recreatie en ontspanning. Het open duingebied met prachtige bossen nodigt uit tot een mooie wandel- of fietstocht. Kortom, Wijk aan Zee is een plek voor ontspanning, om te genieten van de wind door je haren en om het alledaagse leven te vergeten. Ondanks de kleine omvang biedt Wijk aan Zee meer dan genoeg voor een fijne dag aan het strand.

Strand

 

Het strand van Wijk aan Zee is het breedste strand van Nederland. Je zult er gezellige strandpaviljoenen langs de duingrens vinden en enkele hotels bovenop de duinen. Je kunt zandkastelen bouwen en vliegeren op het strand met de kinderen, maar het is ook mogelijk om een actieve dag op het strand te hebben met familie of vrienden. Daarnaast kun je je door de wind laten meenemen voor een prachtig weekend, kun je mooie wandelingen door de duinen maken en kun je prachtige fietstochten ondernemen.

 

Het zeewater wordt hier als meest zuiver gezien. Kortom, ideale condities voor een dag op het strand. In de zomer zijn er catamaran races langs de kust. Naast families en zonaanbidders, genieten ook surfers en strandzeilers van Wijk aan Zee. Naast de trendy strandbars liggen verschillende surfscholen. Bij de Noordpier kun je een van de beste surfplekken van Nederland vinden.

Dorp

 

Gastvrijheid en gezelligheid zijn belangrijke waarden in Wijk aan Zee. Het dorp ligt naast de hoogovens van Tata Steel, tussen de Noordpier en het beschermd Duingebied van Noord-Holland met haar prachtige bossen, duinvalleien en duinmeren. Je kunt hier fietsen en wandelen over tientallen uitgestippelde routes. Er is een permanente tentoonstelling van het beeldenpark ‘Een zee van Staal’, die je kunt bezoeken in de duinen.

 

Wijk aan Zee is een levendig kustgebied, het hele dorp grenst aan een groot duingebied. Door de jaren heen is Wijk aan Zee uitgegroeid tot een veelzijdige plek. Je kunt er rust, natuur en gezelligheid vinden. Het gezellige Julianaplein met verschillende eet- en drinkgelegenheden, ligt in het centrum van het dorp. De vele restaurants, cafés, hotels en verschillende winkels in dit dorp zorgen voor een onvergetelijke tijd. Het grote grasland in het midden van het dorp biedt genoeg parkeergelegenheid voor de zonaanbidders in de zomer.

Bezienswaardigheden

Wijk aan Zee ligt naast een open duingebied met mooie bossen. Het is een mooi wandel- en fietsgebied. Verschillende duinen kunnen worden beklommen, dus je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. De Paasduin is ongeveer 30 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht. Je kunt vanaf hier zelfs de schepen zien die de pier in- en uitvaren.

Omgeving

Wijk aan Zee is een levendige kustplaats. Door de jaren heen is Wijk aan Zee uitgegroeid tot een veelzijdige plek. Je kunt er rust, natuur en gezelligheid vinden. Op het breedste strand van Nederland spoelen de meeste en de meest speciale schelpen aan. Het dorp ziet er dromerig uit, alsof het continu op iemand zit te wachten.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Kennemerduinen heeft verschillende flora en fauna en behoort tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het is een uniek natuurgebied met stoffige duinen, duinmeren, eeuwenoude eiken duinbossen en park bossen die ontworpen zijn in de stijl van de omgeving. Het nationaal park heeft de best ontwikkelde en meest uitgestrekte duinbossen van Nederland. Er loopt een groot aantal fiets- en wandelpaden door het gebied die je langs vele toeristische attracties nemen.

Beverwijkse Bazaar

Het nabijgelegen Beverwijk biedt u allerlei mogelijkheden voor ontspanning. De overdekte ‘Zwarte’ en Oosterse markten zijn internationaal bekend. Bezoekers uit alle windstreken bezoeken deze plek om iets te vinden waar ze naar op zoek zijn, van exotische vruchten tot mooie sieraden.

Alkmaar
Het knusse dorpje Wijk aan Zee is centraal gelegen in Noord-Holland. Het ligt op 30 autominuten afstand van de leuke Kaasstad Alkmaar met de vele oude panden (400 monumenten) en grachten en talloze winkels.
Alkmaar is vooral Hollands kaasstad. Gedurende het seizoen wat vanaf de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september loopt, wordt hier op vrijdagmorgen van 10 tot 12.30 uur een traditionele kaasmarkt gehouden.
Daarnaast is Alkmaar ook een leuke uitgaansstad. Er is een scala aan restaurants van diverse aard, terrassen en cafeetjes, maar ook theaters en musea. Ook worden er talrijke evenementen georganiseerd als Culinair Plaza en het Jazz & Muziekweekend.

Haarlem
Ook Haarlem is binnen 30 autominuten te bereiken.
Haarlem is één van de meest sfeervolle steden in Nederland. Rijk aan kunst en cultuur, monumenten, gezellige restaurants en cafés. U kunt er tevens heerlijk winkelen door het grote winkelaanbod (waaronder zeer veel boetiekjes).
Haarlem staat bekend om haar rijke culinaire leven. De stad telt na Maastricht de meeste cafés en restaurants van Nederland. Haarlem heeft voor elk wat wils: van trendy koffiebars en uitstekende lunchrooms tot gezellige borrellocaties en bijzondere restaurants, van eenvoudig tot exclusief. Maar lekker eten en drinken kan ook tijdens ‘Haarlem Culinair’, hét jaarlijks terugkerende evenement in augustus waar diverse restaurants zich aan het publiek presenteren.

Amsterdam
Op bijna gelijke afstand ligt de hoofdstad Amsterdam met haar ongekende mogelijkheden. Amsterdam is ook vanuit IJmuiden te bereiken door middel van de draagvleugelboot; een echte aanrader! Deze maakt een spectaculaire snelle tocht over het water.
Amsterdam staat uiteraard bekend om haar cultuur met musea als het Anne-Frank Huis, Van Gogh Museum, Rijksmuseum, etc. Tevens is Amsterdam uiteraard zeer geschikt voor de echte shopaholics. Door de vele restaurants, bars, cafés en clubs is Amsterdam dé plaats wanneer u een goede uitgaansgelegenheid zoekt.

Beverwijk
In het weekend kunt u de Zwarte & Oosterse markt bezoeken in Beverwijk. Deze zeer bekende markt heeft veel oriëntale standhouders,welke een enorm aanbod bieden aan producten.

Zaanse Schans te Zaandam
‘Een wandeling waard’ zo meldt de website. De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam welke een bekende openluchtattractie is. Er worden traditionele oudhollandse ambachten beoefend. Het is een belevenis om in het toepasselijke decor van houten huizen, schuren en molens uit vorige eeuwen, te zien wat mensen vroeger met hun handen maakten. Gelukkig zijn deze technieken niet verloren gegaan. Op de Zaanse Schans zijn de volgende ambachten te bekijken:
– Kaasmakerij
– Klompenmakerij
– Tinnegieterij
– Distilleermuseum
– Vatenmakerij
– Diverse molens

Kortom: u kunt optimaal genieten tijdens uw verblijf in Wijk aan Zee!